4 Ocak 2011 Salı

LIMONLU KEK


MALZEMELER:
2 yumurta
1,5 su bardagi seker
1 cay bardagi sivi yag
1 cay bardagi sut
1 limon kabugu
1 limon suyu
1 portakal suyu
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
Aldigi kadar elenmis un

YAPILISI:
Once yumurta ve sekeri iyice beyazlayana kadar cirpin.Beyazladiktan sonra diger malzemeleri de ekleyip mikserle iyice karistirin .Unu azar azar ilave edin.Ne cok sert ne cok yumusak bir hamur olacak.Yagladiginiz kek kalibina dokup onceden isittiginiz firinda ,kurdan batirdiginizda hamur gelmeyene kadar pisirin.Mis gibi limon kokusu etrafi saracak.Afiyet olsun..

ETLI KABAK DOLMASI

MALZEMELER:

4 adet orta buyuklukte kabak
200 gr kiyma
3-4 kasik pirinc
tuz
karabiber
pul biber
2 tatli kasigi salca
yarim tatli kasigi biber salcasi
1 rendelenmis sogan

YAPILISI:
Ici icin:  Sogani rendeleyin.1 tatli kasigi domates salcasi.yarim tatli kasigi biber salcasi ,pirinc ,baharat ,et ve 1 yemek kasigi kadar sivi yag ekleyip ic harcini iyice yogurun.
Diger yanda tencerede bir tatli kasigi domates salcasini yagda kavurun.
Kabaklari yikayip iclerini oyun ve ic harcini doldurup tenecereye dizin.Isterseniz kabak iclerini bos yerlere yerlestirebilirsiniz isterseniz daha sonra kullanmak icin mucverde kullanabilirsniniz.Ic harciniz artarsa kucuk kofteler yapip ustlerine yerlestirin.Kabaklarin yarisina kadar suyu ekleyip agzini kapatin ve kaynayana kadar yuksek ateste kaynadiktan sonra agzi kapali kisik ateste pisirin.Afiyet olsun.

AYVA RECELI -MARMELATI

MALZEMELER:
5 adet ayva
4 su bardagi su
5 bardak seker
1 adet limon suyu

YAPILISI:
4 su bardagi suyu kaynatin,kaynatma islemine baslarken bir yandanda ayvalari soyup cekirdeklerini ayirin(atmayin)
.Soyup kup seklinde dogradiginiz(randeleyebilirsiniz de) ayvalari kaynar suya atin ,sekerleri ilave edin.Bir sure sonra cekirdeklerini de ekleyin.ayvalar iyice pistikten sonra 1 limon suyunu ekleyin,kivamini bulana kadar pisirmeye devam edin.Istediginiz kivama ulastiginda atesten alin ve sogumaya birakin.Soguduktan sonra kavanozlara doldurun.

TAS KEBABI


MALZEMELER:
500 gr kusbasi kuz eti
2 kucuk patates(istege bagli)
1 buyuk sogan
2-3 biber(istege bagli)
tuz
karabiber
pul biber
4-5 orta boy domates(kabuklari soyulmus)
1 cay kasigi biber salcasi
1 yemek kasigi margarin

YAPILISI:
Yagi eritin ,erittiginiz yagda etleri pembelesinceye kadar soteleyin,Daha sonra etleri kevgirle baska bir kaba alin ve soganlarla biberleri kavurun .Pembelesince patatesleri ekleyin biraz soteledikten sonra etleride ekleyip biraz kendi suyunda pisirin ,domatesleri ve bir cay kasigi biber salcasini ve baharatlarida ekleyip,domateslerin suyuyla etleri pisirin,suyu yetersiz kalirsa sicak su ekleyebilirsiniz.

TEL SEHRIYELI PIRINC PILAVI

MALZEMELER:
 2 yemek kasigi tel sehriye
bir kase pirinc pilavi( benim kullandigim kase 10 yemek kasigi pirinc aliyor,kullandiginiz kaseye gore sehriye olcusunu ayarlayabilirsiniz)
2 kase soguk su
sivi yag
zeytin yagi
tuz
1 cay kasigi seker
5-6 damla limon suyu
Not: ben tereyag kokusunu pilavda sevmedigim icin siviyag ve zeytinyagi kullaniyorum.Eger zeytinyagi kokusunu sevmiyorsaniz tereyag kullanabilirsiniz.
YAPILISI:
1 yemek kasigi siviyag ve 1 yemek kasigi zeytin yaginda sehriyeleri kavurun .Sehriyeler hafif esmerlesince  icine yikayip suzdugunuz pirincleri ekleyin ve birbirlerine yapismayana kadar kavurun.Daha sonra uzerine 2 kase soguk suyu,limonu tuzu ve sekeri ekleyip ocagi yuksek ates acin ve su fokurdamaya baslayinca agzini kapatip kisik ateste pisirin.Suyunu cekince altini kapatip demlenmeye birakin.Afiyet olsun...